(Bancaire) financieringen

(Bancaire) financieringen

Hoe regel ik de juiste financiering?

 

De weg naar een financiering voor uw bedrijf begint met een goede voorbereiding. Daarna dient u een aanvraag in bij de instelling (vaak een bank) waar u geld wilt lenen.

 

Financieringsmaatschappijen (met name de grotere banken) hebben duidelijk omschreven welke stappen u moet doorlopen om een financiering aan te vragen. Voor bestaande klanten van een bank is het over het algemeen zo dat zij hun contactpersoon bij de bank hiervoor kunnen benaderen. In een eerste gesprek wordt er dan afgesproken  wat de vervolgstappen zijn. Als nieuwe klant zal er vaak eerst een inventarisatiegesprek plaats vinden.


Er wordt onderscheid gemaakt naar financieringen op de korte termijn (binnen één jaar te betalen) en financieringen op de lange termijn (later dan na 1 jaar te betalen).

 

Voorbeelden van korte-termijn financieringen/schulden:

-  handelsschulden aan leveranciers (crediteuren)

-  nog te betalen kosten

-  (kortlopend) krediet

 

Korte termijn financieringen/schulden zijn soms niet rente-dragend en vallen onder de betalingsafspraken bij leveringen. Uitzondering hierop is de kredietfaciliteit bij een bank. Op het moment dat er van een kredietfaciliteit gebruik gemaakt wordt, moet er rente betaald worden. Door een goede planning en budgettering kan het gebruik van een dergelijke faciliteit binnen uw onderneming beperkt blijven.

 

Voorbeelden van langlopende financieringen/schulden:

-  leningen

-  hypotheken

-  lease

 

Over de langlopende financieringen/schulden wordt vrijwel altijd rente berekend. Rente moet betaald worden aan de geldverschaffer(s). In het geval van bijvoorbeeld een hypothecaire lening wordt er een onderpand gegeven voor de lening, een zekerheid waardoor de bank een lager risico van wanbetaling loopt en daarom vaak een lagere rente zal berekenen.